Suomen ensimmäinen täysin polkuvoimalla sähköistetty keikka

Montako kuntopyörää tarvitaan, jotta voidaan sähköistää keikan äänentoisto, valokalusto ja verkkoon striimaus? Se selvisi lauantaina: noin viisi kuntopyörää, jotta sähköt riittää ilman sen rajumpaa polkemista tai kilpapyöräilijöiden apuun huutelua. Sähköä käyttämässä oli Reino Nordin ja Bad Ass Brass Band. Ohessa lyhyt video.

Halusin toteuttaa järjestelmän ilman akkua, jotta on selvää mistä sähkö tulee ja voidaan todeta että sähkö tuotetaan ja käytetään välittömästä paikan päällä. Tälläinen kytkentä aiheuttaa hieman enemmän haasteita suojauksien ja reguloinnin kanssa. Kokeilin muutamaa vaihtoehtoa, mutta lopuksi päädyin tekemään jännitteen reguloinnin valtavan suurella, 200 ampeerin IGBT -transistorilla jota ohjataan jännitteen mukaan.

Screen shot 2014-03-31 at 7.17.02

Transistori on kiinni valtavan kokoisessa jäähdytysrivassa siltä varalta, että useampi henkilö innostuisi polkemaan pyörillä hyvinkin rajusti. Välipiirin jännite(=siniaaltoinvertteriin menevä jännite) ei saa nousta missään tilanteessa yli 16 voltin, seurauksena savu, invertterin rikkoontuminen, keikkasähkön loppuminen ja pettynyt yleisö. Kun sopivat välityssuhteet löytyivät, oli pyörien kokoaminen aika nopeaa. Eniten tarkkuutta vaatii hihnan sovitus juoksupyörään, ura täytyi ‘koneistaa’. Koneistus onnistuu 70 voltin tasavirtalähteen ja rautasahan avulla…

Screen shot 2014-03-31 at 7.22.41 Screen shot 2014-03-31 at 7.22.11 

Juuri ennen keikkaa rakensin vielä ylimääräisen tuotantolaitteen, poljettavan ompelukoneen. Sillä pystyy reipas polkija tuottamaan noin 30 wattia. Kuntopyörillä taas syntyy kevyellä polkemisella 50 wattia ja reippaalla polkemisella 300-400 wattia – sellaista tehoa ei tosin moni jaksa pitää yllä kovinkaan kauaa. Keikkojen aikana tehoa kului 250 – 400 wattia ja koko tapahtuma vei 650 wattituntia jonka hinta kuluttajasähkönä olisi noin 10 senttiä joten kovin suurille tuntipalkoille ei polkijat pääse! Kohtuullisen pientä kulutusta selittää valokaluston energiatehokkuus: kaikki LEDejä.

Screen shot 2014-03-31 at 7.23.00

Laitteistossa oli tehon ja energian mittarointi pienellä LCD-näytöllä varustettuna. Jotta se näkyi paremmin, lisäsin kameran ja pienen LED-videotykin joka näyttää LCD-näytöstä jännitteen, tehon ja energian(kuvassa keskellä).
Screen shot 2014-03-31 at 7.23.41

Pyörät ja elektroniikka on käytettävissä erilaisiin tapahtumiin, ota yhteyttä! Laittamalla istuimiin tehokkaat polkijat on yhteensä tuotettavissa yli kilowatti, ehkä puolitoista.

Lehdistöä oli paikalla todella mukavasti ja artikkeleita syntyi jo ennen tapahtumaa:

PS. Pelkkää äänentoistoa on Suomessa sähköistetty polkien aikaisemminkin, mm. Oulussa.

Advertisements

One thought on “Suomen ensimmäinen täysin polkuvoimalla sähköistetty keikka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s